Nieuws

Meer kinderopvangtoeslag voor werkende ouders


Laatst bijgewerkt op: 8 september 2015 09:07.

Alle werkende ouders met kinderen in de opvang krijgen vanaf 1 januari 2016 meer kinderopvangtoeslag. De verhoging hoort bij de plannen die het kabinet volgende week op Prinsjesdag presenteert.

Alle werkende ouders met kinderen in de opvang krijgen vanaf 1 januari 2016 meer kinderopvangtoeslag. De verhoging hoort bij de plannen die het kabinet volgende week op Prinsjesdag presenteert en kost Rutte II per jaar 290 miljoen euro.

Dat heeft minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) vanavond laten weten aan de Tweede Kamer. Het grootste voordeel gaat naar gezinnen met een inkomen vanaf zo’n 50.000 euro per jaar (anderhalf keer modaal): zij krijgen ruim honderd euro per maand meer dan nu, als ze twee kinderen hebben die drie dagen in de week naar de crèche gaan. Als zij twee kinderen in de naschoolse opvang hebben, drie dagen per week, scheelt het vanaf volgend jaar 56 euro per maand.

Een alleenstaande ouder met een minimuminkomen heeft een voordeel van 57 euro per maand als twee kinderen vier dagen per week naar een kinderdagverblijf gaan en 30 euro per maand voor kinderen in de naschoolse opvang. De brancheorganisatie Kinderopvang heeft volgens ANP berekend dat het extra geld vanuit het kabinet naar verwachting 7.000 extra banen in de sector op moet leveren.

Asscher heeft haast

Asscher komt volgens zijn woordvoerder nu al met deze verhoging omdat er komende woensdag in de Tweede Kamer een debat is over de kinderopvang en hij haast wil maken met het invoeren van de verhoging. Het ministerie gaat ervan uit dat het inkomensvoordeel ertoe leidt dat er in de opvang 19.000 kinderen bij komen. Eerder lekte al via RTL uit dat Rutte II 60 miljoen euro uittrekt om alle kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar oud twee dagdelen per week kinderopvang te bieden, ook als de ouders niet werken.

Kindcentrum Eben Haëzer biedt basisonderwijs en kinderopvang onder één dak!